A GOOMBAY DANCE BAND nem hivatalos, rajongói oldalaKEZDŐLAP
BIOGRÁFIA
DISZKOGRÁFIA
DALSZÖVEGEK 1.
DALSZÖVEGEK 2.
DALSZÖVEGEK 3.
DALSZÖVEGEK 4.
DALSZÖVEGEK SINGLES
DALSZÖVEG EGYÉB
Fórum
Galéria 

A Goombay Dance Band az 1970-es évek végén alakult az NSZK-ban. Az együttes tagsága az évek folyamán többször változott, ám frontemberük Oliver Bendt, a zenekar alapítója maradt. Zenéjük a karibi szigetvilág forró ritmusait elegyítette az eurodisco dallamosságával. A '80-as évek elején voltak igazán népszerűek, dalaikat akkoriban sokat játszották a diszkókban és a rádióállomások könnyűzenei műsoraiban. Több ízben felléptek Magyarországon is.

* Oliver Bendt (eredeti neve: Jörg Knoch)
* Alicia Bendt
* Dorothy Hellings
* Wendy Doorsen
* Mario Slijngaard

A Goombay Dance Band az 1970-es évek végén alakult, Oliver Bendt kezdeményezésére, aki korábban 3 évet töltött az egyik karibi szigeten, St. Lucián. A Goombay egy kis öböl neve St. Lucián, de ez a neve egy olyan, dobon alapuló zenének is, amely a Bahama-szigetekre jellemző. A Goombay Dance Band az NSZK-ban adta ki első kislemezét: a Sun of Jamaica nagy slágernek bizonyult, amelynek eladási példányszáma a megjelenés óta a tízmilliót (!) is meghaladta. A dal heteken át vezette a német slágerlistát. A sikernek köszönhetően hamar elkészült az együttes első nagylemeze, a Zauber der Karibik, hasonló hangvételű, slágergyanús felvételekkel. A német cím ellenére az énekesek angolul énekelték a dalokat. Külföldön többnyire Sun of Jamaica címmel forgalmazták a nagylemezt, hogy kihasználják a húzósláger reklámértékét. (Valószínű az is, hogy külföldön az eredeti német lemezcím talán elriasztotta volna a vásárlók egy részét. Az angolszász poppiacon ugyanis a német nyelvű popzene nem volt igazán kelendő: a német nyelven éneklő Dschinghis Khan is inkább a német nyelvterületen és a Távol-Keleten volt népszerű.) Második albumuk, a Land Of Gold sem okozott csalódást a rajongóknak. A korong két legnépszerűbb slágere a kislemezen is kiadott Eldorado, illetve a Rain. A Seven Tears című dallal – harmadik albumuk, a Holiday In Paradise (1981) nagy slágere – figyelemre méltó külföldi sikert értek el: a felvétel 1982-ben három hétig vezette a brit sikerlistát. Ez a tény azért elismerésre méltó, mivel egyrészt Angliában az eurodisco sose volt különösebben népszerű, másrészt azért, mert addigra már lecsengett az európai diszkóláz, s a brit toplistát is elsősorban a new wave sztárok dalai uralták. A Tropical Dreams című nagylemezükön feldolgozták a My Bonnie című jól ismert örökzöldet. Az együttes – diszkózenekaroktól kevésbé megszokott módon – számos élő koncertet adott Európa-szerte: Budapestre is ellátogattak, 1982-ben léptek fel a Kisstadionban.

A zenei divatok megváltozását természetesen az együttes karrierje is megsínylette: bár a '80-as évek közepéig folyamatosan jelentkeztek kis- és nagylemezekkel, onnantól kezdve ritkult a sor. Inkább a világot járták régebbi dalaikra épülő koncertjeikkel, s a '90-es években is elsősorban válogatáslemezeket adtak ki. Mivel Németországban szűk, de lelkes rajongótáboruk van, így 1993-as lemezüknek már nemcsak a címe volt német, hanem a dalokat is németül énekelték. Az együttes mind a mai napig aktív, bár az örökifjú Oliver mellett folyamatosan cserélődnek a táncosok és a háttérénekesek. A csapat 2007-ben újabb nagylemezt kívánt piacra dobni, friss felvételekkel.
www.goombaydbfan.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!